fbpx Prečo Akébyty. | AkéByty.sk

Prečo Akébyty.

       Pri kúpe bytu sa často rozhodujeme nielen o spôsobe jeho financovania a nákladoch na bývanie, ale aj o jeho parametroch. Máme presnú predstavu o tom, ako by mal vyzerať, či má mať balkón, priechodnú izbu. Vieme v akej lokalite by sa mal nachádzať, či v lokalite uprostred zelene, alebo v rušnom centre v blízkosti obchodov, úradov a všetkého diania.

         Ku kúpe bytu už nerozlučne patria obhliadky. Je to už raz tak dané, že väčšina ľudí pracuje od rána do popoludnia, a tak na obhliadky vo väčšine prípadov ostáva čas v rozpäti od 16. do 19. hodiny. Čas je v dnešnej dobe pravdepodobne vec, ktorá nám chýba najviac. Keď si človek uvedomí, ako málo voľného času ostáva priemernému pracujúcemu človeku po práci, pri predstave, že aj to málo má stráviť obhliadkami a hľadaním vhodného bytu, určite neskáče od nadšenia (toto samozrejme neplatí o bytových turistoch, ktorí radi prídu na obhliadku tesne po nedeľnom obede s dvojročným umrnčaným batoľatom na rukách – samozrejme bez skutočného úmyslu kupovať, jednoducho len tak sa pozrieť). Byt si ale kúpiť chceme a tak nám neostáva nič iné, len chodiť a obetovať svoj drahocenný voľný čas. 

        Niektoré faktory pri výbere bytu neovplyvníme. Banka nám neposkytne hypotéku vo výške v akej nám sľúbila, musíme zľaviť z našich predstáv. Našli sme byt, ktorý nás zaujal, tešíme sa, manželka, či snúbenica už v duchu zariaďuje izby. Žiaľ, kúpna cena je pre nás privysoká a majiteľ sa akosi zasekol. Nie a nie spustiť cenu o trochu dole. „Sused predal pred mesiacom o pár stotisíc viac. V médiách opäť spomínali, že ceny pôjdu hore“, budeme asi najčastejšie počúvať. Nepomáha návrh na kompromis, bezradný je aj realitný maklér. Úprimne, zažiť takúto situáciu viackrát po sebe, môže byť deprimujúce a vie to naozaj roztrpčiť náladu a chuť kupujúcich hľadať nové bývanie.

        Sú ale veci, ktoré môžeme ovplyvniť a dokážu nám ušetriť čas. Jednou z takých vecí je aj typ bytu, resp. jeho pôdorys.

Dôležité otázky

        Na začiatku by sme si preto mali presne ujasniť, aký typ bytu chceme. Priechodné izby, nepriechodné? Veľký balkón, malý? Varievame doma, alebo sa stravujeme po mestských reštauráciach? Tým pádom chceme dostatočne priestrannú kuchyňu, alebo stačí malá? Výmera? A čo lokalita? Staršie sídlisko so zeleňou Ružinov, Karlova Ves, Terasa, alebo betónové a husto zastavané Dlhé Diely, Petržalka, Ťahanovce?
         

        Ako ukážkový príklad v Bratislave, si zoberme 3-izbový panelový byt, približne o výmere 70 m2, nepriechodné izby, približne o podobnej výmere (nie väčšia izba na úkor druhej), balkón. Takýto typ bytu budeme veľmi ťažko hľadať napr. v Karlovej Vsi, kde nám budú najviac chýbať nepriechodné izby, prípadne, spomínaná väčšia výmera 70 m2. Také byty sa tu takmer nestavali. Podobne by sme veľmi ťažko hľadali asi v Ružinove, na sídliskách Štrkovec, Ostredky, Pošeň a Trávniky. Ale na Dlhých Dieloch a určite v Devinskej Novej Vsi a Petržalke, si svoj sen splníme. Ale pozor! Iba v osemposchodových panelákoch. Ak uprednostníme veľkú loggiu pred výmerou bytu a usporiadaním izieb, naše prehliadky nasmerujeme s istotou do 12 poschodových vežiakov v Karlovej Vsi a Rači.

        Presuňme sa do Košíc. Hľadáme 3-izb. byt s loggiou cez 2 izby, čiže byt „pražského“ typu? Na Ťahanovciach určite nie, na sídlisku KVP len veľmi ťažko. Ale na Dargovských hrdinov, Nad Jazerom a na Terase si vyberieme určite. Každá mestská štvrť má svoje typy panelákov a každý typ paneláku skrýva iné typy bytu.
        Je potrebné si uvedomiť, že v záplave informácií o výške úrokových sadzieb, množstve typov hypoték a neviem čoho všetkého, človek stráca prehľad o dôležitosti jednotlivých informácií a pritom mu uniknú tie, ktoré mu môžu cestu za novým bývaním výrazne uľahčiť. Osobne poznám množstvo ľudí, ktorí absolvovali desiatky obhliadok (aj vyše 30) s nulovým výsledkom. Nemali vedomosti o typoch bytov, nevedeli čo konkrétne chcú. Rok svojho života strávili bezvýsledným navštevovaním nehnuteľností.
       

          Dúfam, že stránka Akébyty bude pre každého človeka hľadajúceho svoj byt veľmi dobrým sprievodcom vo svete panelových domov a bytov, vďaka ktorej nadobudne jasnú predstavu o tom, aký typ bytu chce, resp. potrebuje a kde taký nájde. A zároveň bude spoľahlivým receptom na to, ako ušetriť čas, benzín a nervy sebe, rodine i maklérovi.

Martin Kilársky
autor portálu Akébyty