fbpx Najmenšie a najväčšie panelákové byty. | AkéByty.sk

Najmenšie a najväčšie panelákové byty.

        Napriek faktu, že jedným zo základných prvkov masovej bytovej výstavby bola unifikácia, občas sa podarilo vytvoriť byt, ktorý sa vymykal zo zaužívaných noriem. Či už svojou veľkosťou, alebo dispozičným riešením. Nájdeme také aj medzi bytmi v Bratislave, Košiciach a Prešove.

Najmenšie byty 

        V siedmich domoch v Bratislave, postavených v stavebnej sústave BA, sa vyskytuje garzónka BA1G0.1. Môžeme si položiť otázku, či >toto< možno za byt vôbec považovať. Kúpeľňa s WC a predsieň s výmerami po 2,6 m2 by ešte ušli. Ale obytná miestnosť široká 3,76 m a dlhá 2,32 m je dosť silná káva. Keď si predstavíme, že do plochy 8,73 m2 máme vtesnať kuchynský kút, posteľ, stôl a nejakú tú skriňu, je to pekný rébus pre ktoréhokoľvek bytového architekta. Celková rozloha garzónky je 14 m2, čo je o 11 m2 menej ako priemerná rozloha garzónky v Bratislave a až o 22,7 m2 menej ako rozloha najväčšej bratislavskej garzónky. Ide jednoznačne o najmenší panelákový byt v Bratislave a s veľkou pravdepodobnosťou aj na Slovensku.
 

        Len o trochu jednoduchšie so zariaďovaním to má obyvateľ garzónky T06B_B1G1.2 v Košiciach na Železníkoch. Má síce menšiu predsieň, ale samostatné WC, obytnú miestnosť väčšiu o 4,5 m2 a k tomu loggiu. Majitelia garzónky T06B_S1G0.1 v Bratislave už šťastie na loggiu nemajú, ale obytnú miestnosť majú ešte o 1 m2 väčšiu.

        Najväčšie byty         

        Na opačnom konci rebríčka veľkostí panelákových bytov tróni bezkonkurečne ZT711.1 v bratislavskej Karlovej Vsi. Garzónka BA1G0.1 by sa do neho zmestila takmer 9krát.  Je to vlastne päťizbový byt s ateliérom a jeho 124.5 m2 je naozaj úctyhodných. Na druhej strane jeho dispozícia nie je nič moc a pripomína internát – úzka dlhá chodba v strede a po stranách izby. Vchod má akoby na druhom konci a tak každý, kto príde domov s akútnou potrebou, musí absolvovať od vchodu na WC 18 m a s nákupom do kuchyne ešte viac.

        Podobne sú na tom strieborný medailista ZT611.1 a štvrtý v poradí ZT511.4 oba tiež z Karlovej Vsi. Na treťom mieste sa medzi ne vklinil síce len štvorizbový, ale s výmerou 100.7m2, košický T06B_B413.1. Okná na dve svetové strany, tri loggie a veľké izby ho radia medzi najzaujímavejšie panelákové byty. Jediné, čo mu možno vyčítať je síce obrovská, ale priechodná obývačka, navyše s dverami na každej stene. To je však špecialita košických bytov v sústave T06B. Dispozičné riešenie tohto bytu však v skutočnosti nie je pôvodné. Pri našom prieskume  sme zistili, že v bytovom dome Adlerova 21 v Košiciach na Furči, kde sa byt nachádza, nesedí počet bytov na podlaží, obvyklý pre tento typ paneláku. Namiesto zvyčajných päť, to boli len tri. Tým pádom aj rozmery bytov stúpali k nezvyčajným hodnotám. Ako nám nakoniec potvrdili nájomníci domu, bytový dom kedysi slúžil ako internát pre zahraničných študentov. Až neskôr boli študentské izby prerobené na byty, ktorých dispozičné riešenia sa ale nezhodovali s typickými bytmi pre tento typ paneláku. 

 

Ladislav Kilársky, Martin Kilársky